PLAYFILM First Man îți arată de ce nu mai trimitem oameni pe Lună
First Man este filmul care spune aventura oamenilor de a ateriza pe Lună, dar într-un fel ne spune și de ce nu mai trimitem oameni acum pe satelitul Pământului.
First Man sau Primul Om pe Lună este un film biografic care spune povestea primei misiuni NASA de aselenizare cu echipaj uman. Cum este de așteptat, povestea se concentrează pe Neil Amstrong, interpretat de Ryan Gosling, în perioada 1961-1969.
În iulie 1969, NASA a trimis primii astronauți pe Lună, iar Neil Amstrong a fost primul om care a călcat pe suprafața Lunii, apoi a fost urmat de Buzz Aldrin. Misiunea a fost un succes și americanii s-au întors în siguranță pe Pământ. Au urmat și alte echipaje, ultimul a fost Apollo 17, în 1972.
O poveste știută, dar care te prinde
Povestea o știm cu toții, unii mai bine, alții mai vag. Totuși, cu toții știm că Neil Amstrong a pus piciorul pe Lună și că a spus „acesta este un pas mic pentru om și un salt mare pentru omenire”. Drept urmare, filmul are un merit și mai mare atunci când spun că a reușit să mă țină interesat și curios să văd ce se întâmplă pe ecran timp de două ore și jumătate. Scenariul este scris de Josh Singer, laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Spotlight, și adaptat după romanul First Man: The Life of Neil A. Amstrong de James R. Hansen.
Acțiunea filmului începe în 1961 cu Neil Amstrong în timpul unui exercițiu și încă de la început putem vedea felul în care erau făcute lucrurile atunci. Nava cu Neil scârțâia din toate încheieturile, era construită destul rudimentar și era plină de butoane și mecanisme, iar astronautul era zdruncinat și învârtit în toate părțile în timp ce străpungea cerul. Încă din primul minut, vedem cât de greu era să fii astronaut pe vremea aceea și cu ce fel de echipamente lucra.
Gândește-te că Apollo 11, nava care a aterizat pe Lună, avea un computer cu o putere de procesare de 1300 de ori mai mică decât cea a unui iPhone 5s. Mai are rost să facem comparația cu un telefon lansat anul acesta?
Mi-a plăcut că filmul nu s-a concentrat doar pe aterizarea pe Lună, ci și pe anii pregătitori de dinainte. Astfel, îl putem vedea și pe omul Neil Amstrong, nu doar pe astronautul Amstrong și vedem cum arăta viața e familie. Cu această ocazie observăm seriozitatea și reținerea lui Amstrong, atât în relațiile cu colegii lui, cât și în familie.
În același timp, First Man este un film care ne arată sacrificiile prin care a trecut Neil Amstrong pentru a ajunge pe Lună, cum îi afectează viața personală, dar și câte sacrificii a făcut NASA și guvernul american pentru a se poate lăuda că au ajuns pe Lună înaintea rușilor. Până la acel moment, rușii reușiseră să trimită cei mai mulți sateliți în spațiu și erau în fața americanilor la fiecare pas. Așa că SUA avea nevoie de o victorie și și-a setat privirea pe Lună, iar pentru a ajunge acolo a fost nevoie de multe resurse financiare, multă dedicare și multă muncă din partea agenției americane.
De-a lungul celor două ore vedem eforturile NASA pe care le face pentru a trimite un om în spațiu și prin ce treceau astronauții și la ce riscuri se supuneau atunci când acceptau să fie propulsați în spațiu.
După cum ziceam, marele plus al filmului este că m-a făcut să-mi țin ochii pe ecran, curios să aflu, ce avea să-mi mai arate înainte de a vedea marele moment al aterizării.
Claustrofobia unei lansări în spațiu este excelent redată de regizor
Ryan Gosling este în prim plan ( și la propriu și la figurat), ceilalți actori fiind prezenții, mai degrabă, doar pentru a spune povestea lui Neil. Chiar și soția acestuia nu este conturată prea bine. Știm puține despre ea și la fel de puține putem deduce în urma comportamentului ei. Pe lângă Ryan Gosling, din distribuție fac parte Claire Foy, Kyle Chandler, Ciaran Hinds și Pablo Schreiber.
Primul film pe care l-am văzut regizat de Damien Chazelle a fost Whiplash și am rămas impresionat de tipul ăstă necunoscut. Doi ani mai târziu a revenit pe ecran cu La La Land și aveam deja așteptări mari datorită succesului pe care l-a avut cu Whiplash și datorită cuplului Ryan Gosling și Emma Stone. Nu am fost dezamăgit, La La Land fiind unul dintre filmele mele favorite din acel an. Acum, tot la doi ani distanță, Chazelle vine cu un nou film, unul atipic pentru el, aș zice. Un film biografic despre prima aselenizare.
Damien Chazelle reușește să orchestreze perfect regia acestui film.First Man nu are momente moarte și acțiunea se scurge fără hopuri, iar asta este meritul lui Chazelle. Un alt lucru pe care-l vei observa imediat la First Man este unghiul extrem de strâns de filmare. Regizorul se concentrează pe fața și pe ochii personajului pentru a-ți transmite trăirile acestora. Gosling își demonstrează măiestria în două scene emoționate, una la începutul filmului și alta la final.
Chiar și așa, de-a lungul filmului, Chazelle păstrează fețele personajelor în prim plan și vedem cum maxilarul lui Ryan Gosling se încleștează și știm că este nervos, nu este nevoie să ne mai spună cineva asta sau să ni-l arate spargând ceva. Același stil de filmare îl păstrează și în rachetă acolo unde Damien Chazelle tinde să-și păstreze camera pe anumite obiecte în timp ce sunt zdruncinate de motoarele extrem de puternice ale navei. Astfel, poți simți și tu starea prin care treceau astronauții și să experiementezi felul în care zburau atunci. Regizorul renunță pe perioada lansării lui Apollo 11 la acest stil, preferând să ne arate grandoare acestei lansări cu câteva cadre extrem de largi.
Înainte de a intra la film, mă întrebam dacă Damien Chazelle, care înainte de First Man a mai regizat alte trei filme și toate cu elemente muzicale importante, va apela la muzică și muzicalitate și pentru acest film. O face, dar mai subtil și unde trebuie. Se joacă cu sunetele, dar și cu muzica, iar atunci când nava se află în spațiu apelează la muzică clasică, la fel ca alți maeștrii ai filmului precum Stanley Kubrick.
Revin la titlul acestei recenzii și spun că First Man ne arată de ce nu mai trimitem oameni pe Lună. În primul rând, atunci a fost o întrecere extrem de competitivă cu URSS pentru a duce primul om pe Lună, iar odată ce acest scop a fost atins și după ce au fost făcute fotografii și colectate probe nu mai aveau motive să riște vieți omenești pentru a trimite echipe acolo.
În al doilea rând, filmul ne arată cât de periculoasă este explorarea spațiului, dar și cât de costisitoare poate fi pentru organizații ca NASA, bugetul căreia este stabilit din banii cetățenilor americani.
First Man are premiera vineri, 12 octombrie.